Το Πειρατικό Κίνημα

Το πρώτο Κόμμα Πειρατών ιδρύθηκε στη Σουηδία, τον Ιανουάριο του 2006 από τον Ρίκαρντ Φάλβινκε. Το όνομα του κόμματος προέρχεται από το Piratbyrån («Πειρατικό Γραφείο»), μια οργάνωση που δημιουργήθηκε για να στηρίξει ανθρώπους που αντιτίθενται στις ιδέες της πνευματικής ιδιοκτησίας. Μέλη του Piratbyrån είχαν προηγουμένως ιδρύσει την ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων “The Pirate Bay”. Το Piratbyrån είναι το Σουηδικό κομμάτι της οργάνωσης PiratGruppen με έδρα τη Δανία, που ονομάστηκε έτσι ως αντίδραση στην οργάνωση AntiPiratGruppen. Κατά συνέπεια, ο όρος «πειρατικό» που είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία μουσικής και κινηματογράφου στις εκστρατείες κατά της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί επανοικειοποίηση του όρου. Το 2006 πήρε μέρος στις Γενικές εκλογές στη Σουηδία συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,63% (το τρίτο μεγαλύτερο για κόμματα εκτός του κοινοβουλίου). Έλαβε επίσης μέρος στις Ευρωεκλογές του 2009, συγκεντρώνοντας ποσοστό 7,1%, εκλέγοντας έναν Ευρωβουλευτή.

Το παράδειγμα της δημιουργίας του Πειρατικού Κόμματος ακολούθησαν σειρά από χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι οι θέσεις του Κόμματος Πειρατών βρίσκουν ανταπόκριση σε πολίτες ανεξαρτήτως της χώρας που διαμένουν. Τον Οκτώβριο του 2006 ιδρύεται το Διεθνές Κόμμα Πειρατών, που αποτελεί τη διεθνή οργάνωση των κομμάτων, μέλη της οποίας είναι τα Εθνικά Κόμματα Πειρατών.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2011, τo «Κόμμα των Πειρατών του Βερολίνου» (γερμανικά: Piratenpartei Berlin) συγκέντρωσε 8.9% στις τοπικές εκλογές της «πόλης-κράτους» του Βερολίνου.

Τον Απρίλιο του 2012, δημοσκοπήσεις εμφάνισαν το «Κόμμα Πειρατών Γερμανίας» (γερμανικά: Piratenpartei Deutschland) ως τρίτο κόμμα, με ποσοστό που υπερβαίνει το 13% .

Η Διακήρυξη της Ουψάλα

Το 2009 διεξήχθη το συνέδριο του Διεθνούς Κόμματος Πειρατών στην Ουψάλα (Σουηδία). Τα Ευρωπαϊκά Πειρατικά Κόμματα συμφώνησαν σε κοινή διακήρυξη των στόχων τους για τις Ευρωεκλογές του 2009.  Τα σημαντικότερα σημεία της διακήρυξης είναι:

Αλλαγή του νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση της μη εμπορικής χρήσης από την εφαρμογή του. Μείωση του χρόνου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), την κατάργηση τεχνικών Ψηφιακής Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων σε κάθε επίπεδο υλικού ή λογισμικού.
Αλλαγή του νόμου αναφορικά με τις πατέντες, με ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνολογίες και μεθόδους που άπτονται της ζωής (σπόροι, γενετικές μεταλλάξεις σε φυτά και ζώα) και το λογισμικό, εξαιρώντας τα από την προστασία.
Ενίσχυση της ελευθερίας των πολιτών, διαφάνεια στην διακυβέρνηση, μείωση του απαιτούμενου χρόνο για τις Δικαστικές αποφάσεις, ισότητα απέναντι στη Δικαιοσύνη , ενίσχυση της ελευθερίας έκφρασης καθώς και επέκταση του δικαιώματος της Ανωνυμίας στις κάθε μορφής επικοινωνίες.

Ελλάδα

Η κοινότητα των πειρατών στην Ελλάδα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 εντατικά τις συζητήσεις και την προετοιμασία της για την ίδρυση του κόμματος, η οποία έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2012.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2012. Αναγνωρίστηκε επισήμως ως πολιτικό κόμμα από τον Άρειο Πάγο την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, ενώ εκείνη την εποχή αριθμούσε 480 εγγεγραμμένα μέλη. Το πρώτο Συνέδριο του Κόμματος έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2012 και το δεύτερο συνέδριο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συμμετείχε στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012 όπου στηρίχθηκε από 32.484 (0,51%) και 14.170 (0,23%) πολίτες χωρίς να έχει πανελλαδική συμμετοχή.